Maturantska parada 2014

 

V petek, 23. maja 2014 smo točno opoldne ponovno odplesali največji Maturantski ples na svetu, večina z 00 alkohola. Ne verjamete? Poglejte Video!

 

Slovenski, makedonski, črnogorski, romunski in hrvaški maturantje ter nekaj mest iz Bosne in Hercegovine je sinhrono plesalo največji Maturantski ples na svetu.V organizaciji URŠKE so maturantke in maturantje iz petih držav največjo četvorko na svetu poklonili vsem tistim iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Ukrajine, ki letos niso mogli plesati. Ob pomoči Drog Arta, Simobila in Telekoma je Maturantska parada zbirala donacije za ogrožena mesta.

MAPA14 06M

 

Vsem donatorjem se zhvaljujemo za njihove prispevke.

 

Po sporočilu koordinatorjev iz Donetska, da letos zaradi razmer v Ukrajini ni možnosti za izvedbo Maturantske parade in po katastrofalnih poplavah se je organizator odločil Maturantsko parado posvetiti vsem tistim, ki so se prijavili, pa zaradi izrednih razmer niso plesali.

 

Tako ostajata v veljavi obstoječa Guinnessova rekorda s 33.202 plešočimi na več lokacijah in 7.244 plesalk in plesalcev na enem mestu.

 

Četvorka je bila v zgodovini rezervirana le za dvorjane. Še dandanašnji je sestavni del tradicionalnih Dunajskih plesov. Po zaslugi slovenskih plesnih učiteljev je pri nas četvorka slavnostni ples maturantov. S prenosom na mestne ulice in trge smo ta elitni dvoranski ples približali ljudem, z združitvijo več četvork na različnih lokacijah pa priplesali največjo četvorko na svetu.

 

MAPA08GWR

 

Plesni šoli Urška gre zasluga, da je Guinnessova knjiga rekordov v Londona v začetku leta 2002 priznala novo kategorijo rekorda: istočasno plesanje četvorke na več lokacijah.Prvi Guinnessov rekord je padel leta 2002, do letos jih je Maturantska parada v kategoriji »največji sočasni ples« (Largest simultaneous dance - »Largest quadrille dance«) dosegla že šest. Guinness World Record v Londonu je priznal še novi rekord – »največja četvorka na eni lokaciji«. Maturantska parada si ga je v tej kategoriji priplesala že trikrat.

 

MAPA14 04M

 

Za ljubljansko četvorko so se maturantje prijavljali direktno preko spletne strani Maturantska parada 14. Maturantom iz Ljubljane, Kopra, Nove Gorice, Tolmina, Postojne, Ilirske Bistrice, Ivančne Gorice, Škofje Loke in Kamnika so se pridružila še mesta iz Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije ter Romunije. Preko 10.000 prijavljenih iz Srbije in 8000 iz Ukrajine žal letos ni plesalo.

 

Maturantska parada je darilo vsakoletni generaciji maturantov in postaja praznik plesa vseh sodelujočih mest. Vsebina prireditve presega GWR in z leti postaja pomembnejša od njega. Z organiziranim plesom smo dosegli vzorno druženje, navdušenje in veliko veselje mladih ob zaključku njihovega srednješolskega izobraževanja. Mladostno energijo in razigranost smo od preteklih neredov na ulicah preusmerili v četvorko.Vsako leto jih v živo spodbuja več sto tisoč obiskovalcev v Sloveniji in prav toliko v ostalih sodelujočih državah.

MAPA14 01M

petek, 23. maj - GR in Slovenska cesta

09:00 prihodi na GR, prevzem opreme

10:30 odhod četvork na Slovensko c.

11.00 generalka, pozdravi, vključitev na urška.tv

12:00 največja četvorka na svetu

12:25 četvorke se odpravijo na GR

13:00 plesna zabava z Rock partyzani in DJ-timeom

18:00 zaključek

 

Maturantska parada, je:

 • praznik maturantov s svečanim sprevodom po mestnih ulicah,
 • stočasni ples četvorke v mnogih evropskih mestih,
 • glasba in ples, veselje, sprostitev, druženje po odplesani četvorki,
 • darilo mesta in Urške vsakoletni generaciji maturantov,
 • za člane plesne šole Urška brezplačna, za ostale pa 20 € po osebi.

 

MAPA14 02M

 

Ko smo pred trinajstimi leti četvorko prvič zaplesali v Ljubljani, si nismo predstavljali, da se bo množično plesanje preneslo po vsej Sloveniji in v sosednje dežele. Točno opoldne se s satelitskega ali internetnega radia oglasi Straussova glasba Fledermauss – Quadrille, ki je povezala v sinhroni ples:

 

 • 25. maja 2001 - 3.128 plesalk in plesalcev v Ljubljani,
 • 16. maja 2008 - 27.040 plesalk in plesalcev v 44. mestih 6. držav,
 • 20. maja 2011 - 25.660 plesalk in plesalcev v 42. mestih 7. držav;
 • 18. maja 2012 - 28.044 plesalk in plesalcev v 39. mestih 6. držav;
 • 17. maja 2013 - 23.892 plesalk in plesalcev v 41. mestih 7. držav;
 • 23. maja 2014 - 12.508 plesalk in plesalcev v 16. mestih Slovenije, Srbije,

 

Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine, in Makedonije. V štirinajstih ponovitvah je Maturantska parada povezala v skupni ples 281.988 maturantk in maturantov v preko 108 evropskih mestih iz 10 držav in nam priplesala devet naslovov Guinnessovih rekorderjev.

 

MAPA14 05M

 

Maturantska parada 2013

 

je bila nesporni rekorder v kategoriji "Največji ples v dežju"V petek, 17. maja je v organizaciji Urške 58 mest iz osmih držav izzivalo nov Guinnessov rekord. Deževno vreme na Balkanu je odplavilo želje po zrušitvi rekorda.
Video Maturantska parada 2013.

 

Rekordna četvorka 2011 - VIDEO

 

GWR_11_2

 

ZAHVALA SPONZORJEM

 

logo-itakV_LJ_TURURSKA_LOGO.png

Izdelava spletne trgovine
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih